icon

Omgruppering! 15 000 slog läger i Vankiva

Örjan Vannkiva1
HiStories. by Orjan

Dags för omgruppering!
Orden kunde vara generalen Magnus Stenbocks (1665-1717). Exakt hur förflyttningen gick till finns tämligen väl beskrivet i Anders Blidbergs bok Sista striden om Skåne (2018).

Under en vintrig februaridag, 1710, lämnande den svenska armén Hästveda i norra Skåne, på två utdragna kolonner, för att under kvällen samlas i trakterna av Vankiva med staben förlagd till Vankiva gård. Syftet: att skära av danskarnas försörjningslinjer och kommunikation i det skånska landskapet. Sedan hösten 1709 hade en dansk armé ockuperat så gott som hela Skåne. Ur danskt, och delvis skånskt, perspektiv var ockupationen en akt av befrielse. Men nu var alltså svenskarnas motoffensiv på gång.

Nervstrid
Sista striden om Skåne var en nervstrid: det gällde för kombattanterna att hela tiden hålla koll på fiendens rörelser; hitta motdrag; bränna broar och skaffa förnödenheter; vinna folkets stöd såväl som utnyttja detsamma.
Svenskarna hade en fördel: den erfarne, sluge generalen Magnus Stenbock. Danskarna två nackdelar: deras befälhavare, Christian Ditlev Reventlow, ådrog sig en svår förkylning (fick ligga i sjukstuga) och deras konung, Fredrik IV, var tämligen oengagerad i kriget. Det senare kan ju framstå som obegripligt eftersom det var tidernas tillfälle för honom. Kong Fredrik var emellertid uppenbart handlingsförlamad, antingen av sviterna av en vid tiden förlorad kärleksrelation, eller av den enorma pressen på hans person. Den svenske kungen, Karl XII, befann sig i Turkiet.

I mina romaner skildrar jag den här tiden; oron och förvecklingarna hos vanligt folk. Min huvudkaraktär Hesters verkliga förlaga, Ester Jönsdotter, drömde i flera nätter om det som kom att bli slutstriden kring Helsingborg; hon drömde om oskyldiga förtrampade människor och beklagar sig, enligt en samtida källa. Samtidigt så fastslås att hon fick kännedom om striden först efteråt. Kan vi kalla det varsel?

Jag funderar över hur Ester och andra uppfattade situationen med två stridande folk; grannfolk med helt lika kulturer och samma Gud. Vem var ond; vem var god? Eller var allt bara ett inferno? Visste folk i gemen att kriget handlade om politik? Lät man sig luras av den ymnigt flödande propagandan?

Författarkväll
På tal om omgruppering så har jag nu själv omgrupperat; från Trelleborg till Bjärnum som är byn där jag en gång växte upp. Nu är jag tillbaka och avser härifrån fortsätta växa, litterärt! Är Du intresserad av en bokcirkel, föredrag eller liknande kring mina böcker och skånsk historia. Kontakta mig via min hemsida.

Nästa nedslag (som Stenbock nog skulle sagt) gör jag i Södra Åby, i Trelleborgs kommun, som är själva epicentrum i mina romaner. Den 6 maj är det dags för en författarkväll där med undertecknad på Byahörnan, kl 19. Det är fritt inträde men förtäring kan köpas på plats. Föranmälan till: cubto@telia.com

Nyttiga länkar:
<Örjans hemsida>
Marias Mirakulösa Döttrars hemsida
HiStories. by Orjan (facebook)
Beställ böcker (Fri Press förlag)
Beställ böcker (Bokus)
Fri Press förlag på facebook

facebook twitter
MailPoet